"Dededen toruna, nesilden nesile... 1959’dan beri"
"Dededen toruna, nesilden nesile... 1959’dan beri"
"Dededen toruna, nesilden nesile... 1959’dan beri"
Türk Kahvesi Tarihi üzerine

Türk Kahvesi Tarihi üzerine

Güne kahveyle başlıyoruz, arkadaşlarımızla bir kahve masasında toplanıyoruz, işimize elimizde bir kahve bardağıyla yetişmeye çalışıyor, günün yorgunluğundan yine kahveyle kaçıyoruz. Bazen de eve gidip bir fincan kahve içebilmek için saatler boyu dakikaları sayıyoruz. Peki kahve hakkında ne biliyoruz?

Kahve kelimesi dilimize Arapça “kahva” kelimesinden geçmiştir ve “Koyu şey, özsuyu” anlamlarına gelmektedir. Günümüzde ise “coffea arabica bitkisinin tohumlarından elde edilen içecek” anlamını taşımaktadır.

Kahvenin kökeni Afrika’ya dayanır. Kökboyasıgiller familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir. İçecek olarak ilk kez Güney Arabistan’da kullanıldığı düşünülmektedir. 17. Yüzyılda Venedikli tüccarlar tarafından Avrupa’ya taşınmış ve kısa sürede tüm kıtaya yayılmış daha sonra da tüm dünyada kullanımı yaygınlaşmıştır. Günümüzde Brezilya, Vietnam ve Kolombiya gibi tropikal iklime sahip ve yükseltili bölgelerde ağırlıklı olarak yetiştirilir.